okt 31

Huur niet langer volledig aftrekbaar

In augustus 2016 deed de Hoge Raad een uitspraak die tot gevolg heeft dat sommige ZZP’ers de huur van hun woning volledig kunnen aftrekken van de winst. Het nieuws kan je bijna niet zijn ontgaan. Alle relevante media brachten hun lezers ervan op de hoogte.

Echter al gauw bleek het complexer te liggen dan de eerste juichende berichten ons deden geloven. In de eerste plaats waren er nogal wat voorwaarden waar je aan moest voldoen om voor de regeling in aanmerking te komen. Daarnaast voorspelden sommige commentaren dat de regering mogelijk bezig was met reparatiewetgeving.

Vanuit Baker Tilly Interim Financials wilden wij onze eigen zelfstandig interim financials informeren over de mogelijkheden voor hen. Hiervoor hebben wij ook een uitgebreide blog geschreven. Helaas hebben wij de blog kort na publicatie weer offline moeten halen. De toekomstvoorspellers hebben namelijk gelijk gekregen:

Dinsdag 25 oktober 2016 liet staatssecretaris Wiebes weten dat de regering inderdaad werkt aan reparatiewetgeving.

De Staatssecretaris van Financiën maakte de plannen bekend in zijn antwoord op Kamervragen van SP-kamerlid Bashir. De plannen van de regering komen er kortgezegd op neer dat de mogelijkheid om de huur volledig af te trekken komt te vervallen. Het gaat dan specifiek om freelancers waar de uitspraak van de Hoge Raad betrekking op had. In andere woorden: ZZP’ers zonder aparte werkruimte die meer dan 10% van de huurwoning zakelijk gebruiken (zowel in vierkante meters als in tijdsbesteding).

Volledigheidshalve laat de staatssecretaris in zijn antwoord op de Kamervragen weten dat voor zelfstandige werkruimtes in een koop- of huurwoning niets verandert. Deze kosten blijven onder de bestaande voorwaarden aftrekbaar in de winst- en resultaatsfeer.

Advies op maat

Wij kunnen ons voorstellen dat jij als zelfstandig interim financial nog steeds met vragen zit. Wil je weten wat bovenstaande nieuws concreet voor jouw situatie betekent, dan kunnen wij je onze fiscalisten van harte aanraden.

Wil je een afspraak met één van onze fiscalisten, neem dan contact op met je vaste (accountmanager) bij Baker Tilly Interim Financials.

ACCOUNTMANAGERS