sep 20

Een Hollandse accountant in Servië

Wat doet een Hollandse accountant in Servië?

Niels Kazen (midden) met twee Servische ambtenaren

De relatief jonge accountant Niels Kazen van Baker Tilly Subsidy Compliance bracht onlangs twee werkbezoeken aan Servië. Directe aanleiding was een subsidie audit bij ruim dertig lokale Servische overheidsinstellingen. Deze subsidie was verstrekt door een grote internationale not-for-profit organisatie. Niels vertelt over zijn ervaringen.

Niels Kazen (links) met een collega van Baker Tilly Western Balkans

Eerste bezoek

“Mijn eerste bezoek aan Servië was samen met de verantwoordelijk partner vanuit Baker Tilly Subsidy Compliance, Barry Damen RA. Naast de ondertekening van het formele contract met Baker Tilly Western Balkans, was dit bezoek vooral bedoeld als kennismaking met de delegatie in Belgrado van de internationale subsidieverstrekker en met onze Servische collega’s. Zij zouden namelijk het grootste deel van het veldwerk gaan doen.”

Tweede bezoek

“In juli 2015 ben ik voor een week teruggegaan naar Servië. Mijn doel was om te kijken hoe onze Servische collega’s het veldwerk uitvoerden en eventueel bij te sturen. Maandag om halfacht in de ochtend werd ik van mijn hotel in Belgrado opgehaald door een auto met chauffeur van Baker Tilly Western Balkans. Samen met twee van mijn Servische collega’s reden wij naar een industriestadje op 1 ½ uur van Belgrado.”

Open van 8 tot 3

“Eenmaal aangekomen moesten wij haast maken met onze controlewerkzaamheden, want het kantoor van de lokale overheidsinstelling zou al om 3 uur sluiten. Mij is verteld dat de meeste lokale overheidsgebouwen in Servië zijn geopend van 8 tot 3. Echter dit keer hadden wij geluk, want één van de ambtenaren met een sleutel was zo vriendelijk om ons te laten doorwerken tot 5 uur.

Aangezien alle brondocumenten in het Servisch waren, bestond mijn taak er vooral uit om te zien hoe mijn Servische collega’s hun controlewerk uitvoerden ter vaststelling van de juistheid en rechtmatigheid van de te subsidiëren projectkosten.”

Cultuur van stempels

 “Wat mij tijdens het veldwerk vooral opviel, was dat Servische ambtenaren overal stempels op zetten. Een factuurtje? Stempel. Een urenstaatje? Stempel. Op sommige documenten staan zelfs meerdere stempels. Voor mijn collega’s van Baker Tilly Western Balkans waren de stempels ook echt relevante controle-informatie, want het gaf de juiste status aan van een document.”

Uitgevallen airco

“Op mijn laatste dag gingen wij naar een voorstad van Belgrado. Voor Hollandse begrippen zag het overheidsgebouw er erg vervallen uit. Zelfs de airco was uitgevallen. Om die reden zouden ze al om 1 uur gaan sluiten. En dit keer was er voor ons geen mogelijkheid om langer te blijven. Dicht is dicht. Wel mochten wij een aantal documenten meenemen zodat wij op kantoor van Baker Tilly Western Balkans verder konden werken.

Mijn Servische collega’s zouden de volgende dag terugkeren naar de voorstad om de controle af te ronden. In de maanden daarna zouden zij de overige circa dertig lokale overheidsinstellingen bezoeken.”

Baker Tilly Subsidy Compliance

“Deze bijzondere internationale ervaring heb ik mogen opdoen, omdat ik werk voor Baker Tilly Subsidy Compliance. Mijn collega’s en ik zijn gespecialiseerd in het controleren van (internationale) subsidieprojecten. Daarnaast zijn een aantal van mijn collega’s hoogopgeleide senior adviseurs die organisaties begeleiden bij de uitvoering van subsidieprojecten.”

Baker Tilly-partner Barry Damen RA (links) en Baker Tilly Western Balkans-partner Zoran Jovanovic (rechts) ondertekenen het contract

Uitzicht op de rivier Sava in Belgrado

Vergaderkamer bij Baker Tilly Western Balkans

Kantoor van een lokale Servische overheidsinstelling

In de toekomst wil Baker Tilly Subsidy Compliance ook gebruik gaan maken van onze interim financials. Dus heb je ervaring met internationale subsidieprojecten, stuur ons jouw CV.